28-06-2019

De vakanties komen in zicht. Onderstaand een overzicht welke vestiging wanneer gesloten is.

(meer…)

30-01-2019

Om de schaarste aan goed opgeleid personeel te lijf te gaan, is sinds afgelopen najaar het ‘Actieplan instroombevordering’ in werking. ‘STUC Werk en leren’ werd ‘NOA opleidingsbedrijf Afbouw’ en in heel Nederland gingen negen ambassadeurs aan de slag om jongeren enthousiast te maken voor het afbouwvak. We spraken met een leerbedrijf, een leerling en een ambassadeur.

(meer…)

22-01-2019

Om er voor te zorgen dat we meer opgeleide vakmensen krijgen, die de vergrijzing van onze sectoren opvangen, zijn er verspreid door het land tien ambassadeurs actief.

(meer…)

03-10-2018

Om meer goede vakmensen binnen te halen is het niet voldoende meer om jongeren warm te maken voor de afbouw. Ook zij-instromers en statushouders zijn meer dan welkom om de vele vacatures te vullen. Basam komt uit Syrië en liet zich omscholen en Martijn zat na een baan van drie jaar in de zorg al 9 maanden werkloos thuis toen hij besloot zijn oude vak weer op te pakken. “De blije gezichten van klanten zijn het mooiste aan dit vak.”  (meer…)

03-10-2018

In de huidige tijden van personeelskrapte en de nog steeds oplopende tekorten aan goed geschoold technisch personeel is het verleidelijk om zelf een goede leerling aan het werk te zetten. Maar afbouwbedrijven doen er verstandig aan een leerling in dienst te nemen via het zogenoemde samenwerkingsverband. Dat heeft namelijk een aantal voordelen.  (meer…)

03-10-2018

Omdat STUC Werk en Leren de lading niet meer volledig dekt, gaat de landelijke federatie van samenwerkingsverbanden verder onder de naam NOA Opleidingsbedrijf Afbouw. De naamsverandering hangt nauw samen met het Instroomplan sector Afbouw dat de sociale partners NOA, FNV Bouwen & Wonen en CNV Vakmensen samen met Savantis hebben opgesteld.  (meer…)

14-03-2018

Over het algemeen krijg je wekelijks op één vaste dag les. Tijdens deze dag volg je een halve dag theorie- en een halve dag praktijklessen. De lesdagen worden altijd regionaal gepland. In sommige regio’s kom je om de zes weken één week naar school toe. Je krijgt dus meer kennis over de afbouw en leert verschillende technieken ook meteen toe te passen. Daar draait het natuurlijk allemaal om.

08.00 uur: start lessen
10.00-10.15 uur: pauze
12.15-12.45 uur: lunchpauze
14.15-14.30 uur: pauze
16.00 uur: einde

De ochtenden beginnen met theorielessen. Je leert de vaktheorie, Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. Deze vakken worden door verschillende leraren aan je gegeven.

Opleidingen STUC

Na de lunchpauze begint de praktijkles. Je trekt hiervoor in de tussentijd je werkkleren aan. De praktijkles wordt gegeven in de praktijk-leerwerkplaats. Hier heb je een eigen box (hokje) waar je de hele week bezig bent met je eigen werkstuk. Aan dit werkstuk ben je meestal meerdere dagen bezig. Je gaat de volgende dag dus verder op het punt waar je gebleven was. Zo krijg je de tijd om een echt mooi werkstuk te maken.

Ook krijg je regelmatig aanvullende praktijkscholing, workshops en VCA lessen/examens. Deze worden buiten de regulieren lessen gepland en zorgen er voor dat extra stukje kennis en technieken in de praktijk.

Na deze week school kan je de technieken die je geleerd hebt weer in de praktijk toepassen. Na zes weken zien we je dan weer op school verschijnen. Voor de meeste leerlingen een fijne combinatie tussen leren en werken.

13-11-2017

Op dit moment staan er nog geen open dagen gepland.

(meer…)

21-09-2017

Sinds dit schooljaar (augustus 2017) kunnen vmbo-leerlingen in de richting Bouwen, Wonen & Interieur het keuzevak Wandafwerking volgen. Tenminste…. Als de school het vak aanbiedt en er genoeg docenten getraind zijn. Wij werken er samen met Savantis hard aan om zoveel mogelijk docenten bij te scholen, om daarmee de aanwas voor de beroepsopleiding stukadoren te stimuleren. Er zijn vier extra scholingsdagen gepland, waar docenten zich in Assen en Nieuwegein kunnen laten bijscholen.  (meer…)

11-09-2017

Het nieuwe studiejaar is begonnen. Honderdduizenden studenten starten met een opleiding die uiteindelijk moet leiden naar hun droombaan. Maar waar heeft Nederland eigenlijk behoefte aan? In onze branches is het moeilijk om jongeren aan te trekken die willen leren voor stukadoor, natuursteenbewerker, plafond- en wandmonteur of vloerenlegger. NOS op 3, het online medium van NOS dat er speciaal voor tieners is, publiceert in september 20 vaktechnische beroepen met een goede baankans.  (meer…)